Blaty kwarcytowe – specyfika, zastosowanie, użytkowanie

Kategoria: Blog

blat kwarcytowy

Kwarcyt, często wykorzystywany do produkcji blatów, wyróżnia się wieloma cechami, które sprawiają, że jest on bardzo funkcjonalny, a jednocześnie wyjątkowy. Przede wszystkim cechuje się trwałością i odpornością na uszkodzenia. Poza tym wyróżnia się interesującą strukturą oraz wielością różnorodnych odcieni.

W kuchni kwarcytowy blat sprawdzi się doskonale. Niestraszne mu delikatne zarysowania, gorące garnki, zmrożone naczynia, a także stosowane podczas gotowania substancje czy różne inne wykonywane w kuchni czynności. Jego zaletą jest niewielki stopień chłonności, przez co nie trzeba obawiać się kontaktu materiału z wilgocią czy wodą. Wysoki jest też poziom wytrzymałości blatów z kwarcytu i ich odporność na mocny nacisk i ciężar.

Warto też wspomnieć, że blaty kwarcytowe należą do jednych z najbezpieczniejszych materiałów, mogą mieć bezpośrednią styczność z żywnością, co w kuchni ma niebagatelne znaczenie. Blaty kwarcytowe zachowują swoje walory estetyczne i użytkowe przez bardzo długi czas i nie wymagają takiej impregnacji jak elementy wykonane z marmuru czy granitu.

Najważniejsze właściwości blatów kwarcytowych

  • Blaty kwarcytowe nie są nasiąkliwe, więc wyróżniają się bardzo dużą odpornością nie tylko na wodę, ale również na substancje kwasowe i zasadowe, które mogą znajdować się m.in. w środkach chemicznych do czyszczenia. To jedna z kluczowych zalet blatów z kwarcytu.
  • Warto też wspomnieć o oryginalnej estetyce blatów kwarcytowych. Cechują się urozmaiconą kolorystyką i głębokim nasyceniem odcieni, a także ciekawą strukturą. Świetnie prezentują się na dużych powierzchniach, ale sprawdzą się również w przypadku kuchni o niewielkim metrażu.
  • Blaty kwarcytowe można w bardzo łatwy sposób utrzymać w idealnej czystości. Wystarczy przetrzeć ich powierzchnię nawilżoną szmatką. Można używać również specjalistycznych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych.
  • Blaty kwarcytowe będą służyć w dobrym stanie przez wiele długich lat. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, a także zaplamienia, o które nie jest trudno w kuchni.
  • Nie obciążają również mebli, ponieważ cechuje je stosunkowa lekkość.